Abonnees van Donald Duck en Libelle hoeven niet te vrezen dat ze die weekbladen een tijdje moeten missen. Voor de drukker van die bladen is faillissement aangevraagd. Toch blijven de drukkerijen voorlopig nog draaien, laat uitgever Sanoma weten.

De drukkerij, Roto Smeets Group, heeft Sanoma laten weten dat Donald Duck en Libelle voorlopig van de persen blijven rollen. Wat de plannen zijn als de onderneming definitief moet sluiten, kon een woordvoerster van Sanoma nog niet zeggen. “Maar wij geven de garantie dat die bladen gewoon blijven verschijnen, abonnees hoeven zich geen zorgen te maken.”

Eigenaar Circle Media Group vroeg deze week faillissement aan bij de rechtbank in Amsterdam voor de meeste van zijn Nederlandse drukkerijen, waaronder het circa 800 medewerkers tellende Roto Smeets. De onderneming verkeert al langer in financiële problemen door een verslechtering van de markt voor grafisch werk.

De surseance was bedoeld om de mogelijkheden van een reorganisatie te onderzoeken, maar snel werd duidelijk dat dit niet meer haalbaar is, zegt CMG in een toelichting. De onderneming is onder meer actief in Deventer en Weert onder de naam Roto Smeets en is ook het bedrijf achter Senefelder Misset in Doetinchem.

De marketingtak van Roto Smeets in Amstelveen valt buiten de faillissementsaanvraag. Ook voor activiteiten in België, Oostenrijk, Spanje en Hongarije verandert er niets.

Volgens CMG-topman Joost de Haas liggen uitdagende marktomstandigheden in de Europese grafische industrie ten grondslag aan de problemen. "Na een relatief goed 2017 hebben wij in 2018 een dramatische verslechtering van de markt gezien'', zegt hij. "Een reorganisatie van 85 medewerkers die wij najaar 2018 aankondigden bleek in de eerste maanden van 2019 daardoor alweer onvoldoende.''

De Haas denkt overigens dat het bankroet met een andere, meer flexibele wetgeving uit Den Haag voorkomen had kunnen worden. Volgens hem maakt de huidige zogeheten Wet Werk en Zekerheid het voor bedrijven erg moeilijk om zich via reorganisaties aan te passen aan veranderende omstandigheden. "De transitievergoeding kost drie keer zoveel als onder ons oude sociaal plan", benadrukt De Haas.